GUS - badanie pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej...

01-12-2017 Informacje Drukuj E-mail Odsłony: 1304
GUS - badanie pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej...

Czy wyższe niż przed rokiem ceny żywca wołowego i wieprzowego zachęcają do zwiększania hodowli? Prowadzone przez Główny Urząd Statystyczny badania pogłowia zwierząt wśród rolników wskazują, że w czerwcu 2017 roku, w porównaniu do czerwca 2016 roku, w Polsce wzrosło pogłowie bydła o 3,4%, a świń o 4,5%. Czy tendencja ta potwierdzi się w kolejnej edycji badań?

W dniach od 1 do 21 grudnia 2017 r. na terenie całego kraju wśród rolników prowadzących hodowlę zwierząt gospodarskich zostaną przeprowadzone dwa badania:

  • - Badanie pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej,
  • - Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego.

Badania realizowane będą w wylosowanych gospodarstwach rolnych.

W terminie od 1 do 5 grudnia br. na stronie internetowej http://www.stat.gov.pl będzie możliwość samodzielnego wypełnienia ankiet. GUS przygotował aplikację, poprzez którą będzie można wypełnić formularz (dane potrzebne do logowania wylosowane gospodarstwa otrzymały pocztą wraz z listem Prezesa GUS). Jeżeli wylosowany podmiot nie skorzysta z możliwości wypełnienia formularza przez Internet, to od 6 do 21 grudnia 2017 r. z gospodarstwem skontaktuje się (osobiście lub telefonicznie) ankieter Urzędu Statystycznego.

Na podstawie realizowanych badań wiemy, że Mazowsze przoduje w kraju w produkcji bydła. Województwo mazowieckie ma ponad 18 % udziału w krajowym pogłowiu bydła. Przy czym, warto  zaznaczyć, że jeszcze tylko dwa województwa w kraju mogą pochwalić się wartościami powyżej 10%: województwo podlaskie - 16,6 % i wielkopolskie - 16,4 %.

W czerwcu 2017 r. za 1 kg żywca wołowego płacono o 5,1 % więcej niż w analogicznym okresie 2016 roku.

http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/produkcja-zwierzeca-zwierzeta-gospodarskie/poglowie-bydla-wedlug-stanu-w-czerwcu-2017-r-,9,1.html

Z kolei Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego pozwala na analizę struktury pogłowia i jej wielkości. Z uzyskanych w poprzednich latach danych, wiemy m.in., że na przestrzeni ostatnich 10 lat pogłowie świń w kraju spadło o ok. 25 %, a loch o ponad 33 %. W czerwcu 2017 roku za 1 kg żywca wieprzowego płacono w skupie o 14,6% więcej niż w czerwcu 2016 roku. W tym samym okresie, wraz ze wzrostem cen, zaobserwowano wzrost liczby tuczników o 8,8%.

 http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/produkcja-zwierzeca-zwierzeta-gospodarskie/poglowie-swin-wedlug-stanu-w-czerwcu-2017-r-,10,1.html

Zakres zbieranych danych w obu badaniach został zamieszczony na stronie internetowej: http://form.stat.gov.pl/formularze/2017/passive/R-ZW-B.pdf

http://form.stat.gov.pl/formularze/2017/passive/R-ZW-S.pdf

W razie pytań i wątpliwości odnośnie realizacji badań w województwie mazowieckim, w tym logowania do aplikacji internetowej, prosimy o kontakt z pracownikiem naszego Urzędu po numerem telefonu: 22 464 22 39 lub 22 464 20 40.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

ul. Stary Rynek 16, 09-530 Gąbin 24 267-41-50 24 277-12-56 urzad-sekretariat@gabin.pl

poniedziałek-wtorek-czwartek-piątek 7:30-15:30, środy od 9:00 do godziny 17:00

Formularz kontaktowy

Polecamy

  • Biuletyn Informacji Publicznej - Miasto i Gmina Gąbin
  • Mazowsze - serce Polski
  • Związek Powiatów Polskich
  • Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP)
  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • OPTIS - Piotr Kunikowski
  • stow aktywni razem 245x100pix
  • Klub Sportowy Unia Czermno
  • Związek Gmin Regionu Płockiego
  • blekitni gabin 2
  • e-budownictwo - GUNB

Facebook miasta i gminy Gąbin