Eko-wędrówki smakiem malowane (LGD Aktywni Razem)

23-12-2022 Aktualności Odsłony: 240
Eko-wędrówki smakiem malowane (LGD Aktywni Razem)

Zaganiani i zmęczeni codziennością coraz częściej szukamy miejsc, które zaoferują nam relaks całkowicie odmienny od tego, co znamy z zatłoczonych, hałaśliwych kurortów. Odpowiedzią na te potrzeby jest ekoturystyka, oparta o naturalne zasoby regionów – przyrodę i tradycję.

Oczekiwania turystów dostrzegli partnerzy projektu „HESTIA - Dziedzictwo kulinarne i przyrodnicze dla turystyki i tożsamości”, wśród których znalazły się cztery lokalne grupy działania (LGD): dwie z Polski i po jednej z Finlandii, i Węgier. LGD Aktywni Razem (lider projektu), LGD Zalew Zegrzyński, LGD Outokaira (FIN) oraz LGD Cserhatalja (HUN) zawiązały współpracę, aby zwiększyć potencjał turystyczny swoich regionów. Postanowiły przeprowadzić szereg spotkań warsztatowych, szkoleń, wizyt studyjnych, podczas których przedstawiciele lokalnych społeczności mieli możliwość podniesienia swoich kompetencji, wymiany doświadczeń, poznania dobrych praktyk w zakresie oferowania usług i produktów turystycznych.

Ecowedrowki Smakiem Malowane Lgd  00003

Punktem wyjścia, już na etapie przygotowania projektu, było znalezienie odpowiedzi na pytanie, które atuty regionów wyeksponować, by odpowiedzieć na potrzeby turystów poszukujących wypoczynku w stylu eko, zgodnego z naturą. Walory przyrodnicze były odpowiedzią dość oczywistą, ale partnerzy projektu postanowili uzupełnić je o atuty, które dla ich regionów są unikalne: tradycyjną kuchnię i lokalne produkty. W projekcie HESTIA wzięli udział mieszkańcy obszarów partnerskich LGD, rekrutujący się spośród przedsiębiorców, przedstawicieli organizacji pozarządowych, lokalnych samorządów. Nie zabrakło też młodzieży uczącej się na kierunku gastronomicznym, która po ukończeniu szkoły będzie istotną grupą kształtującą przyszłość swoich regionów. Uczestnicy odbyli szereg spotkań, wymieniając doświadczenia i poznając dziedzictwo kulinarne i kulturowe poszczególnych regionów w ramach wizyt studyjnych, doświadczając lokalnej kuchni i poznając ją podczas warsztatów kulinarnych, w końcu uczestnicząc w szkoleniach, które dały im wiedzę, jak prowadzić biznes turystyczny wykorzystując naturalne bogactwo miejsc, w których żyją, jak kreować produkty turystyki kulinarnej i ekoturystyki.

Ecowedrowki Smakiem Malowane Lgd  00007

Efektem działań, jakie zostały podjęte w ramach projektu HESTIA było podniesienie kompetencji lokalnych społeczności, zarówno działających już przedsiębiorców, jak i młodzieży, która swoją przyszłość zawodową wiąże z branżą gastronomiczną i turystyczną. Ponadto spotkania w ramach projektu były też okazją do wzajemnego promowania obszarów partnerskich lokalnych grup działania. Dzięki podjętej przez LGD Aktywni Razem, LGD Zalew Zegrzyński, LGD Outokaira oraz LGD Cserhatalja inicjatywie zwiększyła się świadomość lokalnych społeczności dotycząca ich dziedzictwa i tego, jak wielkie ma ono znaczenie dla rozwoju społeczno-gospodarczego ich regionów. To zaś w naturalny sposób skutkuje tym, że rośnie potencjał tych obszarów w zakresie turystyki kulinarnej i ekoturystyki, a większa świadomość i wiedza o atutach regionu ma szansę zaowocować pomysłami na nowe przedsięwzięcia biznesowe. Nie można pominąć również korzyści dla turystów, jakie płyną z działań w ramach HESTII. Większy potencjał rozwoju regionów w oczekiwanym przez nich kierunku, to szersza i bardziej atrakcyjna oferta dla gości. Ponadto efektem projektu jest opracowanie i wydanie trzech publikacji, które dla turystów będą niezwykle przydatne, jednocześnie realizując cele, jakie postawili sobie partnerzy przedsięwzięcia.

ecowedrowki smakiem malowane lgd 00005

Publikacja prezentująca obszar działania LGD Aktywni Razem—”Skarby natury, kultury i historii północnozachodniego Mazowsza”, w której przybliżono walory Pojezierza Gostynińskiego (obszar działania LGD AKTYWNI RAZEM), uwzględniając ekoturystykę. Nie zabrakło w niej ciekawostek historycznych z regionu, jak również prezentacji lokalnej gastronomi i agroturystyki. Kolejne wydawnictwo ukazuje dziedzictwo kulinarne regionów, w których działają partnerzy projektu, jak również lokalne usługi i produkty. Znajdziemy więc w nim, obok prezentacji partnerów projektu HESTIA, szereg przepisów kuchni polskiej, fińskiej i węgierskiej, z których wiele zostało wypróbowanych i własnoręcznie przygotowanych przez uczestników warsztatów kulinarnych. Miłośnicy naturalnych zdrowych produktów żywnościowych dowiedzą się, gdzie kupić naturalne, tłoczone na zimno w niewielkiej manufakturze z najlepszej jakości ziaren oleje, poznają ekologiczne gospodarstwa produkujące soki, tradycyjne powidła sporządzane według receptur Olendrów, jak również rodzinną pasiekę.

„Możemy poszczycić się lokalnymi atrakcjami, które warto wpierać i promować. Stąd narodził się pomysł na projekt służący wzmocnieniu sektora turystycznego z naciskiem na dziedzictwo kulinarne i zaangażowanie młodzieży ze szkół o profilu gastronomicznym. Każdy wyjazd czy wizyta studyjna wzbogaca i daje bogaty materiał do przemyśleń i refleksji oraz silną motywację do dalszej pracy. A zdobyta wiedza i wymiana doświadczeń z partnerami z zagranicy ma wpływ na kierunki działań LGD. Podziękowania należą się tu szczególnie panu Ireneuszowi Kamińskiemu, który pomógł nam nawiązać kontakt z fińską LGD.” - Agnieszka Żukowska prezes LGD Aktywni Razem

Planując krótsze i dłuższe wypady, które mają dać nam wytchnienie od codziennego pędu i zgiełku pamiętajmy więc, że na Mazowszu mamy region, w którym mieszkańcy i przedsiębiorcy wiedzą, czego nam potrzeba – obszar działania Lokalnej Grupy Działania Aktywni Razem. Możemy też zacząć naszą eko-wędrówkę smakiem malowaną od lektury przygotowanych publikacji i samodzielnego wypróbowania przepisów na lokalne dania.

ecowedrowki smakiem malowane lgd 00002

View the embedded image gallery online at:
https://www.gabin.pl/aktualnosci/1398-eko-wedrowki-smakiem-malowane-lgd-aktywni-razem?tmpl=component&print=1&layout=default#sigProId7b57b92404